1. Kies een Sterke Gebruikersnaam en Wachtwoord
Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar veel mensen gebruiken nog steeds “admin” als gebruikersnaam en eenvoudige wachtwoorden. Een sterk wachtwoord en een unieke gebruikersnaam zijn echter de eerste verdedigingslinie tegen ongeautoriseerde toegang. Gebruik wachtwoorden met een combinatie van letters, cijfers en speciale tekens.
2. Houd WordPress, Thema’s en Plugins Up-to-date
WordPress wordt continu verbeterd, waarbij updates vaak beveiligingspatches bevatten om kwetsbaarheden te verhelpen. Door WordPress, je thema’s en plugins altijd up-to-date te houden, maak je gebruik van de nieuwste beveiligingsmaatregelen.
3. Kies Betrouwbare Plugins en Thema’s
Niet alle plugins en thema’s zijn gelijk gemaakt; sommige kunnen beveiligingsrisico’s bevatten, vooral als ze niet worden bijgewerkt. Kies alleen plugins en thema’s uit betrouwbare bronnen, zoals de officiële WordPress-directory of gerenommeerde ontwikkelaars. Lees de recensies en check of een plugin of thema recentelijk is bijgewerkt. Vermijd het installeren van verouderde of niet-ondersteunde software, omdat deze kwetsbaar kan zijn voor aanvallen.
4. Beperk het Aantal Gebruikers met Administrator-toegang
Niet iedereen die toegang heeft tot je website hoeft administrator-rechten te hebben. Beperk deze rechten tot de mensen die ze echt nodig hebben. Geef andere gebruikers alleen de rechten die noodzakelijk zijn voor hun taken, zoals editor- of auteurstoegang. Zo verminder je het risico dat een account met hoge toegangsniveaus wordt misbruikt.
5. Gebruik Two-Factor Authentication (2FA)
Twee-factor-authenticatie (2FA) voegt een extra beveiligingslaag toe door je inlogproces te verifiëren via een tweede factor, zoals een code die naar je telefoon wordt gestuurd. Hierdoor wordt het veel moeilijker voor hackers om toegang te krijgen, zelfs als ze je wachtwoord weten.
6. Installeer een Beveiligingsplugin
Er zijn verschillende beveiligingsplugins beschikbaar die je kunnen helpen je website te beschermen tegen aanvallen. Plugins zoals Wordfence, Sucuri en iThemes Security bieden functies zoals malware-detectie, firewall-beveiliging, brute force-bescherming en beveiligingsmeldingen. Een goede beveiligingsplugin is een handige manier om de belangrijkste beveiligingsfuncties samen te bundelen en gemakkelijk te beheren.
7. Gebruik een SSL-certificaat
SSL (Secure Sockets Layer) versleutelt gegevens tussen je server en de gebruikers, waardoor gevoelige informatie beschermd is. Websites met SSL-certificaten zijn te herkennen aan het slotje in de browserbalk en het ‘https’ voor de URL. Een SSL-certificaat is essentieel voor e-commerce-websites en alle sites die persoonlijke informatie verzamelen, maar tegenwoordig wordt het voor alle websites aanbevolen. Veel hostingproviders bieden gratis SSL-certificaten aan.
8. Maak Regelmatig Back-up
Als je website toch wordt gehackt of beschadigd, is het belangrijk dat je een recente back-up hebt. Regelmatige back-ups zorgen ervoor dat je snel kunt herstellen zonder gegevensverlies. Er zijn diverse plugins beschikbaar die automatische back-ups voor je kunnen maken, zoals UpdraftPlus en BackupBuddy. Sla deze back-ups ook op een externe locatie op, zoals een cloudservice of een externe harde schijf.
9. Beveilig het Inlogscherm
Een eenvoudige manier om je WordPress-site te beschermen is door je inlogpagina te beveiligen. Dit kun je doen door de URL van je inlogpagina te veranderen (bijvoorbeeld van /wp-login.php
naar iets uniekers), inlogpogingen te beperken en een CAPTCHA toe te voegen. Brute force-aanvallen richten zich vaak op het standaard inlogpad en het veranderen hiervan kan deze aanvallen bemoeilijken.
10. Beperk Toegang tot de WordPress Bestanden
Door de bestandsrechten van je WordPress-installatie goed in te stellen, voorkom je dat onbevoegden toegang hebben tot belangrijke bestanden. Stel de bestandspermissies van je WordPress-map in op 755 en bestanden op 644. Dit beperkt de toegang en voorkomt dat ongeautoriseerde gebruikers bestanden kunnen wijzigen.
Conclusie
Beveiliging is een voortdurend proces. Hoewel geen enkele website 100% veilig is, kunnen de bovenstaande stappen het risico aanzienlijk verminderen. Het beschermen van je WordPress-website betekent het nemen van proactieve maatregelen, regelmatig onderhoud en het blijven leren over nieuwe bedreigingen en beveiligingspraktijken. Houd je WordPress-installatie, thema’s en plugins up-to-date, kies sterke wachtwoorden en gebruikersnamen, beperk toegang waar nodig, en gebruik beveiligingsplugins en -maatregelen zoals 2FA en SSL. Door deze acties kun je je website veiliger maken en blijven focussen op wat echt belangrijk is – je content en je publiek.
Leonore Brand webdesigner/ Cyber security
Heb je vragen of wil je een afspraak maken, stuur mij een bericht of bel mij. Ik hoor het graag! Laten we een afpraak maken!